Avainsanat

, ,

Ensi kuussa kutsuu Kroatia, jo toisen kerran. Olen aivan innnoissani ja kukapa ei nyt olisi? Kauniita maisemia, hyvää seuraa, lasi viiniä pitkän päivän päätteeksi sekä rauhoittumista ja rentoutumista. Ja tietysti ruokaa! Tykkään hyvästä ruuasta, eihän keliakia makuaistiani ole vienyt 🙂

Kun alan suunnittelemaan reissuun lähtöä, alkaa ankara googletus. Jos maa on entuudestaan vieras, etsin tietoa maasta itsestään ja mahdollisesti gluteenittomuudesta. Kun maa on valittu ja alkaa tuumailu tarkemmasta paikasta, hotellin etsintä ja kaupungin ravintoloiden tutkailu.

Nyt jo vähän kokeneena keliaakikkona tiedän, että minunkin on nälkä, siinä missä muidenkin. Ensimmäisillä matkoilla ilmoitin lentoyhtiölle etukäteen ruokarajoitteeni ja aivan ensimmäisellä lennolla sain pari riisikakkua ja kalkkunaa. Toisella reissulla tieto ei ollut mennyt perille ja minulle ei ollut mitään. Söin suklaata ja pähkinöitä ja olin nälkäinen ja huonovointinen liiasta makeasta.

Nyt aloin tutkimaan jo etukäteen, mitä Finnair tarjoaa. Euroopan lennoille ei kuulu automaattisesti matkan hintaan sisältyvää tarjoilua, joten tutkin tarkemmin Sky Bistro valikoimaa. Lähdemme matkaan aamulla, joten haluan syödä aamiastyyppisesti.  Salaatti tai patukka-ateria ei kiinnostanut joten seuraavaksi siirryin tutkimaan ennakkoon tilattavia ruokia.

Finnairilla on kolme aamiaisvaihtoehoa. Sitten alkoikin tuumailu. Kasvisvaihtoehdon kohdalla kerrotaan annoksen olevan gluteeniton ja kahden muun kohdalla lause ”saattaa sisältää pieniä määriä vehnää”. Olen niitä keliaakikkoja, joka syö joskus tuotteita joissa on merkintä ”saattaa sisältää”. Keliakialiitto ei suosittele näitä tuotteita säännölliseen käyttöön. Keliakialiiton sivuilla voi asiaan tutustua tarkemmin.

Tutkittuani Finnairin aamiasivalikoimaa ymmärsin ensin, että kaikki vaihtoehdot sopivat keliaakikoille ja yhdessä kerrotaan, että on gluteeniton ja kahdessa muussa vain ”saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia”. Ainesosaluettelossa ei käy ilmi vehnäjauho tms.
Koska en tajunnut leivän ainesosia, otin yhteyttä Finnairiin. Sain tiedon, että näissä kahdessa muussa aamupalassa on normaali sämpylä eikä niitä ole mahdollista saada gluteenittomina, mutta kasvisaamupala on gluteenittomalla sämpylällä.

Annoin palautetta asiaan liittyen, jotta muuttaisivat merkintöjä, sillä ne ovat nykyisellään harhaanjohtavia.

Ei tämä postaus ole pelkkä kritiikki ja negatiivinen palaute! Seuraavaksi annan kiitosta. Kiitos, että aamiasvaihtoehdoista löytyy myös gluteeniton vaihtoehto. Keliaakikkona ymmärrän, ettei maailma pyöri minun napani ympärillä ja ymmärrän, että Sky Bistro tarjoiluun ei ehkä ole kannattavaa ottaa gluteenittomia leipiä, koska niiden menekistä ei voi olla aivan varma. Siksi onkin hyvä, että etukäteen voi tilata itselleen syötävää, jotta matkakin taittuu paremmin. Kunhan sivuilla olevat merkinnät saadaan kuntoon, on otettu jo yksi askel eteenpäin!

Jos olet suunnittelemassa matkaa ulkomaille, tutki etukäteen kohdemaata, kaupunkia, hotellia ja ole yhteydessä myös lentoyhtiöön/hotelliin/matkan järjestäjään ja jos et ole jostain varma, kysy!
Tässä kirjoituksessa kerrotut tiedot saattavat muuttua, joten aina ennen tilausta, varmista asia suoraan lentoyhtiöltä/hotellilta.

Ja eikun matkaa suunnittelemaan. Ja hei, ei unohdeta aurinkorasvaa! 🙂

 

Mainokset