Avainsanat

, , ,

Perjantaina kirjoitin ”Yleinen vitsi” kirjoituksen jonka jälkeen aihe on pyörinyt paljon mielessäni.
Lyhyesti taustana kerrottakoon, että kirjoituksen inspiroi Aamulehdessä pe 4.11.16 ollut kirjoitus, jossa mainittiin, että gluteenittomuus alkaa olla ravintolapiireissä yleinen vitsi. Tämä kommentti nostatti keskustelua gluteenittomissa piireissä.

Googletin ja etsin tietoa suomalaisesta ruokaosaamisesta ja löysin 2007 vuodelta Sitran sivuilta artikkelin, jossa kerrottiin suomalaisesta osaamisesta ja siitä, kuinka tästä osaamisesta ollaan maailmalla kiinnostuneita. Linkki tässä.

Tämä uudempia sivuja en löytänyt, jossa pohdittaisiin Suomea erikoisruokavalioiden luvattuna matkailumaana. Jos joku tietää, vinkkaa ihmeessä 🙂

Luin vuosia sitten eräästä matkailublogista (keskittyy gluteenittomaan ruokaan ja matkailuun), kuinka vaikea maa Suomi on keliaakikolle. Jos muistan artikkelia oikein, hän kirjoitti, että parin päivän aikana uskalsi syödä täällä ollessaan vain riisiä.

Jotain teemme väärin ja on syytä keskustella ja miettiä, että mitä? Ja toki voin heittää heti pari asiaa.
1) Tarvitsemme jatkuvaa markkinointia ulkomailla suomalaisesta osaamisesta erikoisruokavalioiden suhteen.
2) Tarvitaan hotelleilta mainintaa sivuilleen (kuvien kera paras!) osaamisestaan ja valikoimista.
(Itse olen valinnut monta kertaa hotellin vain siksi, että ovat maininneet tarjoavansa gluteenitonta ruokaa/aamupalaa). Ja toki maininta suomeksi ja muilla kielillä! Keliaakikot tutkivat matkailumaata etukäteen!
3) Tarvitaan ravintoloilta parempia ruokalistamerkintöjä, suomeksi ja englanniksi. Myös maininta, että tarjoavat gluteenitonta ruokaa.
(Ennen matkalle lähtöä googletan esim. ”gluten free Roma” jne. Ja jos löydän ravintolan sivut, joissa asiasta kerrotaan, menee muistiin ja kokeiluun kun maahan on saavuttu. Ja jos kokemus on hyvä, levitän tietoa).
4) Kun reissaan itse maailmalla, ostan löytämiäni gluteenittomia tuotteita kaupasta itselleni ”matkamuistoksi”. Tarvitaan siis enemmän englanninkielistä informaatiota, että mitä meillä on!

Tämä kaikki ei nyt koske ainoastaan gluteenittomuutta, vaan kaikkea sitä osaamista mitä meillä on erityisruokavalioiden suhteen.
Miksi väheksymme omaa osaamistamme? Miksi emme markkinoisi sitä hyvää, mitä meillä on? Me tarvitsemme turisteja ja kotimaisia kuluttajia!

Voisimmeko muuttaa asennetta, että erikoisruokavaliot eivät ole rasite ja ravintoloille vitsi, vaan me voisimme olla ylpeitä siitä osaamisesta mitä meillä on?

Perjantain kirjoitukseen palaan vielä sen verran, että on ihan ok, jos joku ravintola ei halua gluteenitonta tarjota. Ei maailma siihen kaadu! Mutta ne paikat, jotka haluavat erottua, MAINOSTAKAA SITÄ ja kerätkää talteen sen sato!

Mainokset