Avainsanat

, ,

Keliakialiitto on tehnyt arvokasta työtä ajaessaan meidän keliaakikkojen etuja ja tällä hetkellä tapetilla on ruokavaliokorvaus. Keliakialiitto uutisoi, että ruokavaliokorvauksen nosto on ollut vuoden 2013 talousarviossa, mutta valtiovaraministerin talousarvioesityksessä tätä ei enää ole.

Myönnän, että tätä kirjoittaessani, en tiedä, mikä on kirjoitukseni vastaanotto. Tiedän, kuten muutkin keliaakikot, että ruokamme on kallista. Joskus joudumme miettimimään, mistä säästämme, mitä jätämme ostamatta, varsinkin opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, lapsiperheet, pienituloiset, pätkätyöläiset jne.

Eduskunnan tehtävä on olla kuten perheen vanhempien, miettiä, mitä saadaan sillä rahalla, joka kuukaudessa talouteen tulee. Jätetäänkö jotain ostamatta ja ostetaan niillä rahoilla tennarit? Säästetäänkö rahaa, että saadaan uusi sohva, vai ostetaanko se osamaksulla?

Olen työssäkäyvä, mutta muistan vielä tuoreesti opiskeluajat. Joskus olen ajatellut, että jos minulla olisi ollut keliakia jo silloin, en tiedä miten olisin itseni ruokkinut.

Olisinko minä työssäkäyvänä valmis siihen, että ruokakorvausta nostettaisiin opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille, niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat?

Koska kuitenkaan rahat eivät riitä kaikkeen, niin valtiolla kuin yksityishenkilölläkään, olisi parasta turvata heikoimpien asema. Jos näin hypoteettisesti korvausta nostettaisiin 30€:n, näkyisikö se konkreettisesti taloudessani? Entä miten korotus näkyisi opiskelijalla? Ero on suuri!

Johtaisiko se lopulta työssäkäyvien ruokakorvauksen lopettamiseen? Olisiko se sitten oikeudenmukaista? Mikä olisi paras ratkaisu? Näitä aatoksia olen miettinyt useaan kertaan ja joudun toteamaan, etten tiedä vastausta.

Itse olisin valmis luopumaan omasta korvauksestani, jos saisin isomman korvauksen työttömuuden sattuessa tai eläkkeelle jäädessäni.

Mitä mieltä te olette?